Firade 60 år med att laga mat

I lördags firade Rotary Storvik-Hofors 60-årsjubileum. Firandet gick av stapeln på församlingshemmet i Torsåker, och startade redan på eftermiddagen. Den här gången skulle nämligen medlemmarna själva stå för matlagningen till kalaset.
- Inge Lindgren, som är gammal krögare, föreslog att vi skulle laga mat tillsammans. Och eftersom det i år är 60 år sedan klubben bildades så tyckte vi att vi kunde slå två flugor i en smäll. Det är ju också en väldigt rolig idé, säger Karl- Erik Tysk, som är president i Rotary Storvik-Hofors.
Ett tiotal medlemmar intog alltså köket i församlingshemmet, och delades in i tre grupper som ansvarade för varsin rätt. Till förrätt serverades jordärtskockssoppa med tomat och prästost på mörkt bröd, huvudrätten bestod av ankbröst med apelsinsås och till efterrätt blev det gratinerad melon. Allt enligt recept som Inge Lindgren tagit fram.
 
Inge Lindgren har en lång meritlista bakom sig, och var bland annat krögare i Gysinge i 34 år. Att laga mat i grupp är något som han har gjort åtskilliga gånger tidigare.
- Jag var inte så nervös innan, utan tyckte det skulle bli roligt att få laga mat med några kompisar i Rotary. Det var viktigt att vi fick ha roligt, jag ville inte lägga någon tyngd på pojkarna, säger Inge.
Och Sven-Erik Engberg från Torsåker uppskattade verkligen idén med att laga mat tillsammans. Han tillhörde gruppen som stod för huvudrätten, och hade gjort i ordning ankbrösten.
- Det roligaste var samvaron. Vi är väl lika dåliga matlagare allihop, utom Inge då, vilket gör att det kan bli både skratt och en del pikar hit och dit, säger han.
Anders Näslund från Hofors var en av dem som ordnade med efterrätten.
- Det var inte så lätt, men väldigt kul. Det var också roligt att se hur Inge dirigerade oss i köket, säger han.   
Även medlemmarnas respektive var inbjudna till jubiléet. De hade till uppgift att duka och  vika servetter medan maten lagades i köket, och de är eniga om att det här var ett mycket bra upplägg för jubileumskvällen.
- Alla vi tycker att det är jättebra att karlarna lagat mat, säger Harriet Österbom.
 
Rotary Storvik-Hofors började alltså sin verksamhet för 60 år sedan. Initiativtagare var Claes Wallin, som bjöd in ett antal Storviksbor till ett möte den 22 april år 1956. Idag har klubben 19 medlemmar, som träffas en kväll i veckan för att äta tillsammans och lyssna på olika kvalificerade föredragshållare.
- Eftersom vi är lite äldre i vår klubb blir det en sorts seniorakademi. Men det som är speciellt är att vi har så gott om tid att vara tillsammans. Programhållarna ges gott om tid, och vi har också gott om tid att ställa frågor och till samtal. Det gör vår klubb lite exklusiv, säger Karl-Erik Tysk.
Rotary Storvik-Hofors har även tagit initiativ till språkundervisning på asylboendet på Backberg i Kungsgården. Undervisningen sköts av några medlemmar som åker dit varje vecka.  
- Många Rotaryklubbar i landet deltar i integrationsarbetet på olika sätt, säger Karl-Erik Tysk, som menar att Rotarys styrka är att organisationen både är lokalt förankrad och har ett omfattande internationellt arbete.  
 

FOTO: Louise Wigö
FOTO: Louise Wigö