Egen hemsida gav oväntad respons

När Ann-Helen Ranén blev arbetslös nöjde hon sig inte med att bara söka jobb på det vanliga sättet, via arbetsförmedlingen och att lägga ut sitt cv på webbtjänsten Linkedin. Hon startade dessutom en egen hemsida för presentera sig själv och sina kunskaper. På hemsidan vill hon även visa upp vår svenska natur och kultur.
– Det finns så mycket fantastiskt att uppleva i Sverige som jag vill dela med mig av, som vårt vackra landskap. Jag vill också lyfta fram alla talanger som finns här. Man behöver inte vara ett stort namn för att vara en talang, säger hon.
 
Ann-Helen Ranén blev arbetslös i våras, efter att ha arbetat några år med administration och information på Länsbibliotek Gävleborg. Hemsidan med namnet Svenska Kulturnyheter startade hon i slutet av augusti och hon kan redan räkna besökarna i hundratal. Tanken med hemsidan är att den, förutom en presentation av henne själv, även ska innehålla nyheter från svenskt kulturliv. Ann-Helen har också lagt ut en del av sina egna lättlästa boktips, bilder och dikter. För att öka intresset för sidan drog hon igång en fototävling, månadens kulturbild, där deltagarna tävlar med sina Instagram-bilder. Intresset för hemsidan har varit stort, vilket Ann-Helen tror hänger ihop med att många, liksom hon själv, håller på med foto och skrivande. 
– Till den första fototävlingen fick jag in över 100 svar, berättar hon och låter själv förvånad.
Besökarna till hemsidan hittar främst dit via det sociala nätverket Instagram. Ann-Helen har nu ett antal följare, däribland både kulturutövare och kulturinstitutioner som museer och bibliotek. Hon säger att hemsidan var en ren chansning från hennes sida, men att den har betytt oerhört mycket för hennes självkänsla.
– Jag inser att jag kan mer än vad jag har trott, som att skapa en egen hemsida och använda mig av de kunskaper jag har.
Även de sociala medierna Instagram och Twitter var något som var nytt för henne.
– Jag har inte haft en aning om vad det var för något tidigare. Trodde väl inte att så många höll på med det, men jag har upptäckt att det är alla sorters människor som finns där.
Ann-Helen menar även att sociala medier kan vara en viktig kanal i sökandet efter ett nytt jobb. Arbetsgivare lägger ut information om lediga tjänster på dessa sajter, och som arbetssökande kan man på ett enkelt sätt presentera sig själv och sina kunskaper.
– Sociala medier kan verkligen göra det lättare att hitta ett jobb. Nu har ju inte jag hittat något än, men jag har precis startat. Jag tror att man måste vidga sina vyer via lite, till exempel genom att starta en blogg eller öppna ett konto på Instagram eller Twitter.
Nu hoppas hon på att hemsidan ska hjälpa henne att hitta ett jobb inom media eller kultur, där hon kan få förmedla sina kunskaper om bland annat lättläst.
Ann-Helens hemsida har adressen www.svenskakulturnyheter.se

FOTO: Annika Wigö
FOTO: Annika Wigö