Nu lever de det liv de vill

För tio år sedan flyttade Jan van der Heyden och Lisan Bremmers till Hoo strax utanför Torsåker. I ett hus från mitten av 1800-talet lever de nu det liv de vill leva, långt från storstadens stress och trängsel. Som snickare respektive yogalärare hjälper de även andra att finna lugn och harmoni, både inombords och i den yttre miljön.
 
Jan van det Heyden och Lisa Bremmers kommer ursprungligen från Holland, men hade båda en längtan efter ett enklare liv på landsbygden. De funderade ett tag på att slå sig ner i Tyskland eller Belgien, men det var inte förrän de kom till Sverige som allt kändes rätt.  
-        Jag har en kusin som bor i Dalarna, och han tipsade om att Sverige kanske kunde vara något för oss också, säger Lisan.
Och det var inte långt från tanke till handling. Inom ett år hade de hittat och köpt ett äldre hus, i en trakt de fallit för redan från början.
-        Det är ju ett så vackert landskap här. De flesta orter har något fult industriområde man måste passera först, men Torsåker är vackert från alla håll säger Jan.
De skaffade även ett tillfälligt boende åt sig och sonen Tim, som då var 15 år, under tiden det skulle ta att renovera drömstället. För det var i princip bara ett skal de fått. Huset hade stått tomt i närmare 30 år, och det var bara köket och ett rum till som gick att bo i. Övriga var helt oinredda. Men Jan, som är snickare till yrket, ägnade tre år åt att renovera och isolera det stora 1850-talshuset. Det är nu ett så kallat passivhus, vilket innebär att det värms upp med ett minimum av energi. Uppvärmningen sker med ved, och under vintern eldar Jan och Lisa bara en brasa i vedspisen i köket och en i braskaminen i vardagsrummet.
 
Jan arbetade som snickare redan i Holland, bland annat som underentreprenör, men har nu enbart egna kunder. Han kallar sig Snickare i Hoo och utför allt inom snickeri, men arbetar gärna i lite äldre hus.
-        I samma takt som jag renoverade det här huset lärde jag mig mycket om gamla byggstilar. Vi har även en granne som arbetar med byggnadsvård, och det är en bra kompis att fråga om råd när det gäller gamla byggmetoder i Sverige, säger Jan.
Han menar också att det är fint att ha respekt för det hus som redan finns, och att anpassa ombyggnationer eller renoveringar till den stil som huset har. Det gäller oavsett om huset är nytt eller gammalt.
-        Många kunder uppskattar att jag inte gör precis som alla andra, eller precis som de tyckte det skulle bli, utan att jag lägger in något eget eller autentiskt. Men efter överenskommelse med kunden förstås, säger Jan.
Han strävar också efter att alltid använda byggmaterial som inte belastar vare sig miljö eller samhälle.
 
Lisan är yogalärare och håller kurser via sitt företag Hoo yoga. Ett stort rum på vinden är inrett till yogarum, med fönster åt tre väderstreck. Där undervisar hon i både dynamisk yoga för de lite mer erfarna, och en lugnare form av yoga som hämtar inspiration från flera olika stilar. Hon ser också till att hela tiden anpassa övningarna efter deltagarna.
-        De flesta behöver faktiskt lugna ner sig. Här får de både yoga och återhämning, varvat med andningsövningar. Vi använder mjuka rörelser där vi känner in och får kontakt med kroppen, säger hon. 
Kurserna är i princip fullsatta och deltagarna kommer främst från de omkringliggande orterna. I våras anordnade hon även en yoga- och vandringsresa till Grekland, och det blir ytterligare en resa i maj nästa år. Under resan erbjuds både yoga på ett yogacenter och utflykter till bergbyar med vandringar.
 
Men redan till hösten kommer hon att erbjuda helgkurser i yoga i Torsåker. De kurserna kommer även att innefatta andningsövningar, mindfulness och meditation.
-        Jag tycker om att hålla på lite längre och riktigt komma ner på djupet med yogan, säger Lisan.
Deltagarna kommer då att få möjlighet att bo i ett annat hus som Jan och Lisan nyligen köpt och håller på att rusta. Huset ligger bara några hundra meter från deras egen bostad och har plats för 6-7 personer. Det finns även en tanke på att hyra ut huset som semesterbostad till en hel familj. De har kanoter för paddling i Hoån, och från huset kan man även kliva rakt ut i skogen.  Något de tror att besökare från Holland skulle uppskatta.
-        Ska man ut i skogen i Holland hamnar man först på en proppfull parkering, och sen är det lika fullt med folk i skogen, säger Jan.
 
Innan flytten hade de hört att svenskar kan vara lite reserverade och att det inte skulle vara lätt att få nya vänner och komma in i samhället. Men de tycker att blivit oerhört väl bemötta i byn, även om det naturligtvis är en omställning att flytta till ett helt nytt land och lära sig ett nytt språk.
-        Vi trivs väldigt bra här, och kände oss välkomna redan från början. De kom till exempel och frågade vad vi skulle göra på midsommarafton, och när de fick höra att vi bara skulle vara hemma blev vi genast inbjudna till en familj, säger Jan och skrattar.
Båda två har nu funnit sig väl till rätta i Sverige, och uppskattar både den svenska naturen och den svenska mentaliteten.
-        Sommaren är ett paradis här, alla blir så glada och man njuter verkligen. Vintern är också ganska skön och har en speciell atmosfär. Men det jag tycker är så positivt är att folk verkligen saktar ner allt på sommaren. Svenskarna är duktiga på att njuta, säger Lisan.

FOTO: Annika Wigö
FOTO: Annika Wigö